Mësohet se për çfarë e pyeti Franca Serbinë për Haradinajn

Gjykata franceze në Colmar, që është e angazhuar për të vendosur drejtësi për Ramush Haradinajn, pas kërkesës së Serbisë për ekstradimin e tij, i ka d

Gjykata franceze në Colmar, që është e angazhuar për të vendosur drejtësi për Ramush Haradinajn, pas kërkesës së Serbisë për ekstradimin e tij, i ka dërguar letër Ministrisë së Drejtësisë të Serbisë, ku i kërkon sqarime shtesë.

Siç kanë thënë zyrtarë të ministrisë për mediat serbe, Gjykata e Colmarit i ka dërguar pyetje kësaj ministrie ku kërkohen sqarime të dispozitave ligjore që kanë të bëjnë me veprat e Haradinaj për të cilat Serbia e akuzon.

Këto sqarime kanë të bëjnë me vendimin që pritet të merret me gjashtë prill, për lirimin ose ekstradimin e Haradinajt.

Siç njoftohet nga mediat serbe, një nga pyetjet ka të bëjë me atë se me çfarë date në kodin penal të Serbisë është shtuar neni 142, paragrafi 1, i cila parashikon dënimin e krimeve të luftës kundër civilëve.

Një tjetër pyetje është nëse dispozitat e këtij neni ishin të vlefshme në mes të 12 e 20 qershorit, të vitit 1999, koha kur Serbia pretendon se Haradinaj ka kryer krime.

Gjykata në Colmar, ndër të tjera, gjithashtu dëshiron të dijë dënimin maksimal për këto kundërvajtje dhe nëse dispozitat e ligjit të Serbisë lejojnë ndjekjen e Haradinajt për krimet të cilat i vishen.

Ndërsa Ministria e Drejtësisë në Serbi ka theksuar të premten se do të respektojë afatin dhe të paraqesë informacionin e kërkuar shtesë deri në fund të muajit.

Haradinaj u arrestua me katër janar nga autoritet franceze pas një fletëarresti të lëshuar nga Serbia në Interpol.

Shteti i Serbisë e akuzon Haradinajn se ka kryer krime lufte gjatë luftës së fundit në Kosovë.

Kujtojmë se Haradinaj, ish-kryeministër i Kosovës dhe lider aktual i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, dy herë është gjykuar dhe liruar nga drejtësia ndërkombëtar, për të njëjtat akuza.

COMMENTS