Temperatura normale e trupit të njeriut (Video)

Njeriu i referohet krijesave me gjak te ngrohte, prandaj edhe shkenctarisht dihet se temperature normale e trupit te njeriut duhet te jete 37 grade Ce

Njeriu i referohet krijesave me gjak te ngrohte, prandaj edhe shkenctarisht dihet se temperature normale e trupit te njeriut duhet te jete 37 grade Celcius.

Temperatura normale e trupit te njeriut , e njohur si normotermia, eshte baza e shendetit dhe mireqenies.
Ajo mvaret nga mosha, gjinia dhe aktivitetet e ndryshme ditore te njeriut.

Eshte shume e lehte te kuptohet se sa e rendesishme eshte qe trupi te kete temperaturen normale dhe sa luan rol kjo per shendetin e njeriut.

Nese nje person ka temperature me te larte se mesatarja ai mund te vdes, e njejta eshte edhe nese ka temperature me te ulet se mesatarja.

Mjafton te kesh nje grade Celsius me shume ose me pak temperature nga normalja dhe mund te jesh synim I leht I viruseve dhe semundjeve te ndryshme.

Gjate nje studimi nga shkenctari Italian, Dr Pietro Korteli nga Universiteti I Bolonjes, u kuptua se temperature e trupit te njeriut luan rol kyc per shendetin.

Personat me temperature normale ishin me te shendetshem, perderisa ata me temperature te ulet kishin shume simptoma ose semundje.

Temperature e ulet e trupit eshte shume me e rralle dhe eshte nje simptome e semundjeve te renda si:
Migrena, Depresioni, Sulme paniku, Humbje e flokeve, Memorje te dobet, Pagjumsi, Crregullim Hormonal, Imunitet te dobet e sidomos Peshe te madhe trupore.

Nje person me moshe mesatare mund te shtoje deri ne 3 kilograme ne vit nese e ka temperaturen e ulet te trupit, kjo sepse metabolismi nuk funksionon si duhet.

Duke krahasuar njerezit obese me ata qe kane statusin fit, Korteli kuptoi se nder te tjera, temperatura ndikon dhe ne menyren e te menduarit, fokusin, gjendjen emocionale e me se shumti apetitin.

Mjafton te keni 1 grade Celsius me pak nga normalja dhe metabolizmi juaj behet aq dembel sa nuk djeg deri 150 kalori ditore qe do te duhej ti digjte pa pasur nevoje te shkoni ne palester.

Ky ‘hendikep biologjik’, edhepse shume I rralle, gjendet tek ata persona qe per nje kohe te gjate ndjejne ftohte edhe kur te tjeret rreth tyre nuk e kane kete problem, kane gjithmone duart dhe kembet e ftohta pa marre parasysh temperaturen e ambientit, kane probleme te ndryshme shendetesore e me e rendesishmja kane telashe te humbin peshe.

Nese keni keto simpoma atehere eshte mire te merrni keshillimin e mjekut perkates ne kete drejtim, meqe heret apo vone mund te keni telashe me te medha me mireqenien tuaj!

COMMENTS