YouTube Vendos Politika të Reja për të Frenuar Videot Ekstremiste

YouTube ka luftuar për vite me video që promovojnë pikëpamje fyese, por jo domosdoshmërisht shkelin udhëzimet e kompanisë për t’i larguar. Tani po mer

YouTube ka luftuar për vite me video që promovojnë pikëpamje fyese, por jo domosdoshmërisht shkelin udhëzimet e kompanisë për t’i larguar. Tani po merr një çasje të re: Fshehi ato.

Çështja ka fituar përparësi të re mes raporteve të mediave se një nga sulmuesit e urës së Londrës u radikalizua duke shikuar videot në YouTube të një predikuesi islamik amerikan, predikimet e të cilit janë përshkruar si gjuhë fetare dhe sektare të ngarkuara jashtëzakonisht.

Të dielën, Google, kompania mëmë e YouTube, njoftoi një sërë politikash që synonin frenimin e videove ekstremiste në këtë platformë. Për videot që janë në mënyrë të qartë në kundërshtim me udhëzimet e e komunitetit, të tilla si ato që promovojnë terrorizmin, Google tha se do t’i identifikonte dhe do t’i largonte shpejt ato. Procesi i trajtimit të videove që nuk shkelin domosdoshmërisht rregulla specifike të sjelljes është më e komplikuar.

Sipas ndryshimit të politikave, Google tha se videot fyese që nuk përmbushnin standardin e saj për largim – për shembull, videot që promovonin nënshtrimin e feve apo garave pa nxitje të dhunës – do të vinin me paralajmërim dhe nuk mund të fitonin para me reklama, ose të rekomandoheshin, miratuar ose komentuar nga përdoruesit. Video të tilla tashmë nuk lejohen të përfshijnë reklama, por ato nuk janë të kufizuara në asnjë mënyrë tjetër.

“Kjo do të thotë që këto video do të kenë më pak punë dhe do të jenë më të vështira për t’u gjetur”, shkroi në një postim të kompanisë të dielën Kent Walker, këshilltar i përgjithshëm i Google dhe zëvendëspresident i lartë. “Ne mendojmë se kjo ndikon ekuilibrin e duhur midis shprehjes së lirë dhe çasjes në informata pa promovuar këndvështrime jashtëzakonisht ofenduese”.

Google, e cila është mbështetur në analizat e videove të bazuara në kompjuter për heqjen e shumicës së përmbajtjeve të lidhura me terrorizmin, tha se do t’i kushtoj më shumë burime inxhinierike për të ndihmuar në identifikimin dhe largimin e videove potencialisht problematike. Ai tha gjithashtu se do të përfshinte ekspertë nga organizatat joqeveritare për të ndihmuar në përcaktimin se cilat video ishin propagandë të dhunshme dhe që ishin fjalime fetare ose lajme.

Google tha se do të mbështetej në njohuritë e specializuara të grupeve me ekspertë për çështje si gjuha e urrejtjes, vetë-dëmtimi dhe terrorizmi. Kompania gjithashtu tha se kishte planifikuar të punonte me grupe kundër-ekstremiste për të ndihmuar në identifikimin e përmbajtjeve që synonin radikalizimin ose rekrutimin e ekstremistëve.

Duke i lejuar të gjithë të ngarkojnë videot në YouTube, Google ka krijuar një platformë për video që u bën thirrje njerëzve me një gamë të gjerë interesash. Por ajo gjithashtu është bërë një magnet për grupet ekstremiste që mund të arrijnë një audiencë të gjerë për pikëpamjet e tyre raciste apo intolerante. Google ka luftuar gjatë me atë se si ta frenojë atë lloj përmbajtjeje, duke mos e penguar lirinë që e bën YouTube-n të popullarizuar.

Një pjesë e sfidës është vëllimi absolut i videove të ngarkuara në YouTube. Kompania ka thënë se më shumë se 400 orë përmbajtje video janë ngarkuar në faqe çdo minutë, dhe YouTube nuk ka qenë në gjendje të kontrollojë atë përmbajtje në kohë reale. Përdoruesit iu vendosin videove ofenduese flamur për shqyrtim, ndërsa algoritmet e kompanisë e kontrollojnë faqen për probleme potenciale. Videot me lakuriqësi, dhunë grafike ose materiale me të drejtë autori zakonisht hiqen shpejt.

Kompanitë në të gjithë industrinë e teknologjisë po punojnë se si të mbajnë platforma për përmbajtjen e krijuar nga përdoruesit, pa i lejuar ata të bëhen pjesë e ekstremizmit. Ashtu si YouTube, kompanitë e mediave sociale kanë gjetur se politika e përmbajtjes është një sfidë e pafundme. Javën e kaluar, Facebook tha se do të përdorte inteligjencën artificiale të kombinuar me njerëzit si ndërmjetës për të çrrënjosur përmbajtjen ekstremiste nga rrjeti i tij social. Twitter tha se pezulloi 377,000 llogari në gjysmën e dytë të vitit 2016 për shkeljet që lidhen me “promovimin e terrorizmit”.

Pas sulmeve terroriste në Mançester dhe në Londër, kryeministrja e Britanisë, Theresa May kritikoi kompanitë e mëdha të internetit për të siguruar “hapësirën e sigurt” që lejon përhapjen e ideologjive radikale. Sipas njoftimeve në media, miqtë dhe të afërmit e Khuram Shazad Butt, i identifikuar si një nga tre sulmuesit me thikë tek “Ura e Londrës”, ishin të shqetësuar për ndikimin e videove në YouTube të predikimeve nga Ahmed Musa Jibril, një klerik islam nga Dearborn, Mich.

Predikimet e zotit Jibril tregojnë për habinë e YouTube, sepse ai “nuk i bën thirrje ekskluzivisht xhihadit të dhunshëm, por përkrah luftëtarët e huaj dhe justifikon konfliktin sirian në terma shumë emocionalë”, sipas një raporti të Qendrës Ndërkombëtare për Studimin e Radikalizimit dhe Dhunës Politike .

Një zëdhënës i YouTube tha se politikat e reja nuk ishin rezultat i ndonjë episodi të vetëm të dhunshëm, por pjesë e një përpjekjeje për të përmirësuar shërbimin e saj. Google nuk i është përgjigjur një pyetjeje nëse videot e Z. Jibril do të përfshihen në udhëzimet e Google për videot që përmbajnë gjuhë inflamatore, por që nuk shkelin politikat e tij. Z. Jibril ende ka video në YouTube, por pa reklama.

Në postimin e saj në blog, Google pranoi se “duhet të bëhet më shumë” për të hequr përmbajtjen që lidhet me terrorizmin nga shërbimi i saj. YouTube tha se do të bënte më shumë në përpjekjet “kundër radikalizimit”, duke përfshirë shënjestrimin e rekrutëve potencial të Shtetit Islamik me video që mund të ndryshonin mendjen për t’u bashkuar me organizatën. Google tha se në përpjekjet e mëparshme kundër radikalizimit, përdoruesit kërkuan në reklama me një “nivel jashtëzakonisht të lartë” për të parë video që debatonin mesazhet e rekrutimit të terrorizmit.

Google njoftoi gjithashtu një sërë masash që synojnë identifikimin e videove ekstremiste më shpejt, një përpjekje që kompania filloi këtë vit pasi YouTube po përpiqet të sigurojë reklamuesit se platforma e saj është e sigurt për dollarët e tyre të marketingut.

YouTube mori zjarr këtë vit kur “The Times of London” dhe media të tjera gjetën shembuj të markave që pa dashje financuan grupe ekstremiste përmes reklamave të automatizuara – një nënprodukt i modelit të ndarjes së të ardhurave të YouTube që u siguron krijuesit të përmbajtjes një pjesë të dollarëve për reklama.

Markat si AT & T dhe Enterprise Rent-A-Car nxorrën reklama nga YouTube. Google u përgjigj duke ndryshuar llojet e videove që mund të bartin reklamat, duke bllokuar reklamat në video me gjuhë të urrejtjes ose përmbajtje diskriminuese. Google gjithashtu krijoi një sistem që lejon reklamuesit të përjashtojnë faqet dhe kanalet specifike në rrjetin e shfaqjes në YouTube dhe Google.

COMMENTS