Venediku mund të zhduket brenda 100 vitesh (Video)

Ky është fshati turk ku banorët e flasin gjuhën e zogjve (VIDEO)
Urreni alarmin e mëngjesit, ja çfarë thotë shkenca (Video)

Hulumtuesit nga Institutit Nacional për Gjeofizikë dhe Vullkanologji në Itali, kanë ardhur në përfundim se Venediku mund të zhduket brenda 100 vitesh, nëse vazhdon kjo rritje e nivelit të detit.

Së bashku me Qytetin Lundrues, mund të zhduket edhe një pjesë e bregdetit të Adriatikut, falë ngrohjes së vazhdueshme globale.

Sipas ekspertëve nga Italia dhe Franca, niveli i Mediteranit mund të rritet deri në 150 centimetra, që e bën të pamundur mbijetesën e disa vendeve.

Për të hulumtuar rritjen e nivelit të detit, ekspertët janë bazuar në objektet e vendosura në bregdetin e Mediteranit gjatë mijëvjeçarit të fundit.

‘Mbetjet e ndryshme në brigje, tregojnë se ku ka qenë sipërfaqja e detit që i ka vendosur në atë vend’, thuhet në hulumtim.

‘Gurët e ndryshëm, apo edhe mjete për shtypjen e ullinjve apo thyerjen e farërave, janë objektet që tregojnë se deri ku vinte niveli i detit. Çuditërisht në mileniumin e fundit, është rritur për vetëm 30 centimetra.’

Shkencëtarët e kanë llogaritur rritjen gjatë viteve, si dhe shkrirjen e shpejtë të akullnajave, për të dalë me rezultatin se deri më 2100, Venediku më nuk do të ekzistojë.

Bashkë me qytetin e piktoresk, pritet të fundosen edhe Lazio, Tuscany, brigjet e lumit Po, Fondisele dhe Volturno, si dhe bregdetet e Catania, Cagliari dhe Oristano.

Ndryshe, qyteti me 270 banorë vërshehet për çdo ditë, mirëpo kjo e ka bërë atraksion turistik që pëlqehet shumë nga turistët.

COMMENTS