SHBA teston armën e parë laserike në botë (Video)

Në ujërat e Gjirit Persik të Marinës së SHBA – është paraqitur arma laser e parë aktive në botë. LaWS, është akronimi për Sistemin e Armëve të Las

Në ujërat e Gjirit Persik të Marinës së SHBA – është paraqitur arma laser e parë aktive në botë.

LaWS, është akronimi për Sistemin e Armëve të Laserëve, nuk është fantazi shkencore. Nuk është eksperimentale. Ajo është vendosur në bordin e anijes amfibe të Transportit USS Ponce, gati për t’u qëlluar në objektiva sot dhe çdo ditë nga Kapiteni, Christopher Wells, dhe ekuipazhi i tij.

CNN-it iu dha një qasje ekskluzive në një test të zjarrtë të laserit.

‘Është më e saktë se një plumb’, tha Wells për CNN. ‘Mund të përdoret kundër një sërë objektesh’.

Ajo lëviz, sipas definicionit, në shpejtësinë e dritës.

‘Ne nuk shqetësohemi për erën, nuk shqetësohemi për gamën, nuk shqetësohemi për asgjë tjetër, ne jemi në gjendje të angazhojmë objektivat në shpejtësinë e dritës,’ thotë Cale Hughes, zyrtar i sistemit të armëve laserike.

CNN dëshmoi shpejtësinë dhe fuqinë e dorës së parë.

‘Ajo vepron në një pjesë të padukshme të spektrit elektromagnetik, kështu që nuk e shihni rreze, nuk bën asnjë tingull, është tërësisht i heshtur dhe është jashtëzakonisht efektiv në atë që bën’, tha Hughes.

Është shumë e saktë, që marina thotë se mund të kufizonte dëmet kolaterale në kohë lufte.

‘Zvogëlon dëmet kolaterale – nuk më duhet të shqetësohem për raunde që mund të shkojnë përtej objektivit dhe mund të lëndojnë ose dëmtojnë gjëra që unë nuk dua të lëndoj apo të dëmtoj’, tha Wells.

I gjithë sistemi prej 40 milion dollar që duhet të operojë është një furnizim me energji elektrike, që rrjedh nga gjeneratori i tij i vogël. Pa raketë shumë milion dollarëshe, pa municion.

Kostoja për përdorim? ‘Është rreth një dollar një e shtënë’, tha Hughes.

Sot, lazeri ka për qëllim kryesisht të çaktivizojë ose shkatërrojë avionët dhe anijet e vogla. ‘Është projektuar me synimin për të qenë në gjendje të kundërshtojë kërcënimet ajrore dhe sipërfaqësore’, tha Hughes. ‘Dhe ka qenë në gjendje për të provuar veten gjatë tre viteve të fundit si tepër të efektshëm në atë.’

Megjithatë, Marina po zhvillon sisteme më të fuqishme, të gjeneratës së dytë, të cilat do të sillnin objektiva më të rëndësishme.

Këto misione mbeten të klasifikuara. Megjithatë, komandanti dhe ekuipazhi janë shumë të vetëdijshëm për aftësitë e mundshme. Kur e pyetën Wells nëse LaWS e tanishme mund të hedhë poshtë një raketë, ai tha thjesht ‘ndoshta’ dhe buzëqeshi.

COMMENTS