Piktura e serbit për shqiptarët, shitje rekord në ankandin e Londrës

Piktura e serbit për shqiptarët, shitje rekord në ankandin e Londrës

Piktura e njohur me titull 'Dy rojet shqiptare para portës', që paraqet dy roje shqiptare në Egjipt, një nga kryeveprat e piktorit serb të shekullit t

Piktura e njohur me titull ‘Dy rojet shqiptare para portës’, që paraqet dy roje shqiptare në Egjipt, një nga kryeveprat e piktorit serb të shekullit të XIX, Paja Jovanoviç, është shitur në Londër.

Piktura është shitur në ankandin e famshëm të artit, ‘Sotheby’s’, duke filluar nga shifra e 150 mijë stërlinave deri në shifrën përfundimtare të afro gjysmëmilioni stërlinash, duke e bërë atë pikturën më të shtrenjë të këtij piktori.

Paja Jovanoviç ka rreth 8 tablo me tematika shqiptare dhe njihet si ‘orientalisti’ më i madh serb. Jovanoviç ka udhëtuar disa herë në Shqipëri, duke qëndruar në Shkodër për t’u njohur me kostumet kombëtare shqiptare, ku thuhet se krijoi një miqësi të fortë me piktorin e shquar të Rilindjes Kombëtare, Kol Idromenon.

Ai ka qëndruar në mesin e shqiptarëve, që nga Mali i Zi e deri në Egjipt, e njihet si një ndër piktorët e rrallë që ka nxjerrë me ngjyra në pëlhurë madhështinë dhe krenarinë e shqiptarit, së bashku me rrobat karakteristike.

Ndër pikturat me tematikë shqiptare janë ‘Përgatitja e nuses shqiptare’, ‘Mësimi i shpatës’, ‘Vallja e shpatave’, ‘Vajza me çifteli’, ‘Dredhja e duhanit’, ‘Shqiptari duke pushuar’, etj.

Edhe pse nuk dihet blerësi, media serbe ka kritikuar ashpër qeverinë që nuk investon në blerjen e këtyre veprave për Muzeun e tyre Kombëtar. Ndërkohë që në Shqipëri, asnjë nga këto piktura nuk është pronë e fondit të artit, apo ndonjë koleksionisti shqiptar.

COMMENTS