Ministrja Hoxha: Raporti vlerëson arritjet e Kosovës, të intensifikojmë angazhimin në rrugën integruese

Ministrja Hoxha: Raporti vlerëson arritjet e Kosovës, të intensifikojmë angazhimin në rrugën integruese

Ministrja e Integrimit Evropian, Dhurata Hoxha, ka theksuar se mirëpret Raportin për vendin të Komisionit Evropian duke e konsideruar real dhe objekti

Ministrja e Integrimit Evropian, Dhurata Hoxha, ka theksuar se mirëpret Raportin për vendin të Komisionit Evropian duke e konsideruar real dhe objektiv. Sipas saj, ‘është shumë e rëndësishme që Komisioni Evropian vlerëson se Kosova ka bërë progres në shumë fusha’. 


‘Raporti ka trajtuar edhe reformën e administratës publike dhe sistemin gjyqësor’, ka shkruar ministrja Hoxha, duke shtuar se ‘ndër çështjet më të rëndësishme në këtë raport, është njohja e progresit në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Me këtë rast, KE, ka potencuar se institucionet e Kosovës kanë bërë progres në ndjekjen e rasteve të profilit të lartë të korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Po ashtu, është theksuar se ka progres edhe në konfiskimin preliminar të aseteve.

Njohja e këtij progresi është shumë e rëndësishme për procesin e liberalizimit të vizave’.Po ashtu, sipas saj, Raporti në përgjithësi ka vlerësuar se institucionet e Kosovës kanë arritur progres në fushën e kritereve ekonomike, normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë si dhe në përgjithësi sa i përket harmonizimit të legjislacionit me standardet e BE-së.Më tej, thekson ministrja, ‘gjatë këtij viti duhet të fokusohemi më shumë në fuqizimin e zbatimit të ligjeve, implementimin e reformës së administratës publike, duhet vazhduar lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar si dhe duhet rritur konfiskimi i aseteve.

Po ashtu, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet fushës së arsimit dhe punësimit si dy fusha kyçe për implementimin e suksesshëm të MSA-së’.Në vazhdim shkrimi i ministres Dhurata Hoxha, në rrjetin social:

‘Të nderuar qytetarë të Republikës së Kosovës, Komisioni Evropian (KE) publikoi Raportin për Vendin. Mirëpresim publikimin e këtij raporti duke e konsideruar real dhe objektiv. Posaçërisht duhet vlerësuar fakti se raporti evidenton të arriturat dhe sfidat e institucioneve përkatëse.


Është shumë e rëndësishme që KE vlerëson se Kosova ka bërë progres në shumë fusha. Ratifikimi i Marrëveshjes për shënjimin e kufirit me Malin e Zi është përmendur në raport si diçka pozitive dhe hap i rëndësishëm.

Po ashtu, është evidentuar se zgjedhjet e vitit 2017 kanë qenë të mirë-administruara dhe të lira.


Raporti ka trajtuar edhe reformën e administratës publike dhe sistemin gjyqësor, duke potencuar suksesin e arritur me procesin e rishikimit të agjencive të pavarura, suksesin e arritur me miratimin e ligjeve të Pakos së gjyqësorit dhe integrimin e gjykatësve dhe prokurorëve në veri të vendit.


Ndër çështjet më të rëndësishme në këtë raport, është njohja e progresit në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Me këtë rast, KE, ka potencuar se institucionet e Kosovës kanë bërë progres në ndjekjen e rasteve të profilit të lartë të korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Po ashtu, është theksuar se ka progres edhe në konfiskimin preliminar të aseteve.

Njohja e këtij progresi është shumë e rëndësishme për procesin e liberalizimit të vizave.


Raporti në përgjithësi, ka vlerësuar se institucionet e Kosovës kanë arritur progres në fushën e kritereve ekonomike, normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë si dhe në përgjithësi sa i përket harmonizimit të legjislacionit me standardet e BE-së.Të nderuar qytetarë,
Raporti për vendin, përveç që ka nënvizuar të arriturat, ka nënvizuar edhe sfidat e institucioneve në fushat e caktuara. Megjithatë, konsideroj se Raporti është udhërrëfyes dhe orientim për institucionet tona për të intensifikuar punën në fushat e caktuara.
Gjatë këtij viti, duhet të fokusohemi më shumë në fuqizimin e zbatimit të ligjeve, implementimin e reformës së administratës publike, duhet vazhduar lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar si dhe duhet rritur konfiskimi i aseteve.

Po ashtu, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet fushës së arsimit dhe punësimit si dy fusha kyçe për implementimin e suksesshëm të MSA-së. 


Si Ministre e Integrimit Evropian, do të angazhohem maksimalisht që të gjitha institucionet të intensifikojnë punën për të adresuar sfidat e evidentuara në Raportin për vendin.

Adresimi i këtyre sfidave dhe reformat në fushat e lartpërmendura, janë rruga jonë e vetme drejt integrimit në BE.”

Siç u raportua, dje, kur ky raport iu dorëzua autoriteteve të Kosovës, ministrja e Integrimeve, Dhurata Hoxha ndodhej jashtë vendit.

COMMENTS