Liqeni i njelmët Amadeus në Australi (Video)

Liqeni i njelmët Amadeus në Australi (Video)

Streha e duhur për ‘apokalipsin’ (Video)
Miqësia e pazakontë mes kafshëve (Video)

Amadeus, quhet liqeni i njelmët që gjendet në jugperëndim të Australisë.

Përndryshe njihet si deponi gjigante e kripës e krijuar nga bjeshkët e afërta para 500 milionë vjetësh.

Për shkak të thatësirave, ky liqen mbushet me ujë vetëm gjatë periudhave me shi, ndërkaq në shumicën e kohës aty mund të shihen vetëm shtresa të trasha të kripës, përcjellë zico.tv

Brenda liqenit të madh ndodhen me dhjetëra ishuj të vegjël nga rëra e kuqe, që e bëjnë peisazhin të duket si një pikturë abstrakte.

Ngjyra e bardhë dhe e kuqe e liqenit përshkohen nga nuancat e së gjelbrës respektivisht nga bimët që arrijnë të mbijetojnë në këta ishuj ranor, përkundër pranisë së madhe të kripës, nxehtësisë dhe thatësirës.

Liqeni Amadeus është i gjatë 180 km dhe i gjerë 10 km, ndërsa njihet si liqeni më i madh i njelmët në territoret veriore të Australisë.

Ky liqen ka rreth 600 milionë tonë kripë, mirëpo nxjerrja e saj nuk është treguar aspak praktike për shkak të largësisë së këtij lokacioni.

COMMENTS