Kurrë mos e lani pulën para se ta fusni në furrë! (Video)

Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse nuk merrni diell të mjaftueshëm (Foto)
Sheqeri krijon varësi si kokaina

Helmimi me ushqim është dukuri e shpeshtë, mirëpo ndodh kryesisht për shkak të gabimeve të njerëzve në përgatitjen e ushqimit.

Ato gjëra më së shpeshti ndodhin nga mosdija dhe pakkush di që edhe pula nuk duhet të lahet para zierjes apo pjekjes.

Shumica e njerëzve (90 për qind) e lajnë pulën para përgatitjes për ta ngrënë. Ja përse kjo gjë as rastësisht nuk duhet të bëhet.

Pula e pazier përmban baktere të dëmshme, siç janë kampilobakteri dhe salmonela, të cilat çojnë në helmim të rrezikshëm me ushqim, shkruan Health Eternally.

Larja e pulës para përgatitjes për ngrënie vetëm i kontribuon përhapjes së baktereve nëpër sipërfaqe të mishit, por edhe më gjerë.

Në shumicën e recetave kërkohet që njerëzit të lajnë mishin e shpezëve para se të vendosin ta përgatisin për ngrënie, andaj hulumtimi ka treguar që këtë gjë e bëjnë 90 për qind e njerëzve.

Në këtë mënyrë nuk do t’i eliminoni bakteret, por vetëm do t’i përhapni gjithandej përreth vetes, thotë Jennifer Quinlan.

Për këtë arsye ajo rekomandon:

– Lani mirë duart dhe sipërfaqen e gatimit në të cilën keni përgatitur mishin e shpezëve për zierje apo pjekje.
– Patjetër ndani mishin e shpezëve nga ushqimet e tjera derisa i gatuani
– Përgatitni mishin e shpezëve në temperaturë minimale prej 165 shkallësh celsius
– Ndajeni ushqimin nga mishi i shpezëve në frigorifer

Nëse nuk u përmbaheni këtyre këshillave, mund të infektoheni me salmonelë, e cila çon në diarre, ethe, ngërçe në stomak, vjellje, dehidrim dhe, më e keqja, në vdekje.

Kampilobakteri gjithashtu shkakton diarrenë dhe në qoftë se nuk zbulohet me kohë, mund të sulmojë edhe sistemin nervor.

COMMENTS