Kur fëmija më i rritur manifeston shenja xhelozie për bebin e ri

Kur fëmija më i rritur manifeston shenja xhelozie për bebin e ri

Shenjat që tregojnë se keni probleme me zemrën
Uji më i pastër në botë që nuk pihet (Video)

Për prindërit, ardhja në jetë e një fëmije është zakonisht një lajm i gëzueshëm, po për fëmijën më të rritur?

Ai në një periudhë shumë të shkurtër kohe privohet nga roli ‘një dhe i vetëm’ dhe bëhet vetëm vëllai apo motra më e madhe.

Sa më shpejt të ndodhin ndryshime të tjera, sasia e vëmendjes reduktohet ndjeshëm për fëmijën dhe statusi i ekskluzivitetit shkon për fëmijën e porsalindur.

Por kjo nuk është e gjitha. Edhe fëmijës së dytë i duhet bërë vend dhe hapësirë, për krevat, lodra… Fëmija i madh fillon të ndjehet i parëndësishëm dhe xhelozia lind në lidhje me një konkurrent.

Xhelozia e tij ndaj foshnjës më të vogël, mund manifestohet në mënyra të ndryshme. Ndaj prindërit duhet ta parapërgatitin fëmijën më të rritur, duke i thënë:

1. ‘Ju së shpejti do të bëheni me vëlla ose motër. Ju do të doni njëri-tjetrin, dhe ti do të kesh një partner për lojë’.

2. ‘Fëmija do të flejë në shtratin tuaj të vjetër. Ndërsa për ty kemi një shtrat të ri’.

Foshnja tashmë është shtuar midis tyre. Çfarë duhet bërë që ai të mos ndjejë xhelozi?

▪ Fëmija i madh duhet përfshirë në përkujdesjen e fëmijës së vogël me detyra të lehta, pasi kështu ndihen të rëndësishëm.

▪ Është e domosdoshme që nëna të shpenzojë kohë vetëm me fëmijën e madh. T’i lexojë një libër, të bëjë një shëtitje të shkurtër. Kështu i madhi nuk ndihet i lënë pas dore.

▪ Duhen marrë masa që disa sende të jenë vetëm të fëmijës së rritur.

Edhe nëse fëmija më i rritur nuk manifeston shenja xhelozie për pasardhësin më të ri të familjes, gjithçka duhet pasur në konsideratë.

Mbretëria e dashurisë dhe e të mirave materiale duhet të përpjesëtohet në mënyrë të drejtë për dy.

COMMENTS