Bajram Rexhepi, njeri i luftës dhe i paqes

Ish-kryeministri i Kosovës, Bajram Rexhepi ka ndërruar jetë në moshën 63 vjeçare në një spital në Turqi. Ai për afro 40 vite nuk u ndal së punuari,

Ish-kryeministri i Kosovës, Bajram Rexhepi ka ndërruar jetë në moshën 63 vjeçare në një spital në Turqi.

Ai për afro 40 vite nuk u ndal së punuari, një periudhë të gjatë kohore si kirurg, madje edhe në kohë lufte, ndërkaq në kohë paqeje si kryeministër i parë i vendit i institucioneve të përkohshme vetëqeverisëse udhëhoqi procese të rëndësishme politike.

Bajram Rexhepi, u lind më 3 qershor në vitin 1954 në qytetin e minatorëve, Mitrovicë.

Rexhepi, ishte diplomuar në fakultetin e Mjekësisë në Universitetin e Prishtinës në vitin 1979 dhe studimet -universitare i kishte përfunduar në Zagreb në vitin 1985.

Punoi si kirurg i përgjithshëm dhe specialist endoskopit në spitalin rajonal të Mitrovicës deri në vitin 1990.

Më pas, ai u bë udhëheqës i qeverisë në ‘hije’ në qytet dhe u zgjodh i dërguar i Mitrovicës në Kuvendin e Kosovës.

Gjatë luftës më 1999 me Serbinë, Rexhepi iu bashkua Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe kaloi tre muaj në male duke shërbyer si mjek në zonën operative të Shalës, duke kryer shumë operacione të rënda në rrethana dhe kushte aspak të përshtatshme për një kirurg.

Pas përfundimit të luftës, Rexhepi shërbeu si kryetar i këshillit bashkiak të Mitrovicës dhe kryetar i pjesës së jugut të qytetit të ndarë.

Ai gjithashtu ishte dhe kryetar i degës së Partisë Demokratike të Kosovës në qytetin e tij. Më 4 mars të vitit 2002, pas tre muaj bisedimesh dhe me ndërmjetësimin e kryeadministratorit të atëhershëm të Kosovës Michael Steiner, Kuvendi i Kosovës zgjodhi Bajram Rexhepin si kryeministrin e parë të Kosovës dhe Ibrahim Rugovën si president.

Në vitin 2007, ai rizgjidhet sërish me votën e qytetarëve të Mitrovicës si kryetar i Mitrovicës, për ta përfunduar këtë mandat në vitin 2009.

Rexhepi kishte ushtruar edhe funksione tjera të rëndësishme, si atë të Ministritë të Punëve të Brendshme.

Ishte viti 2015, ku Rexhepi la politikën dhe iu kthye profesionit të tij, si kirurg në spitalin rajonal të Mitrovicës.

Mirëpo, natën e 17 prillit të këtij viti, një orë pasi kishte përfunduar orarin e punës, pësoi sulm në tru në shtëpinë e tij.

Atij i ishin bërë të gjitha ekzaminimet e nevojshme në repartin e neurologjisë, por për shërim ishte dërguar në shtetin turk.

Pas disa muajsh qëndrimi në gjendje kome në një spital në Turqi, ish-kryeministri i Kosovës, Bajram Rexhepi, ndërroi jetë mëngjesin e sotshëm, rreth orës 10:00.

Ai lë pas gruan, Shpresa Rexhepi dhe vajzën e tij, Vanesën.

COMMENTS