20 vjet nga beteja e Llapushnikut

20 vjet nga beteja e Llapushnikut

Derisa 20 vjet më parë në tërë Evropën po shënohej Dita e Evropës, në Llapushnik të Drenasit po zhvillohej luftë e ashpër ndërmjet forcave të Ushtrisë

Derisa 20 vjet më parë në tërë Evropën po shënohej Dita e Evropës, në Llapushnik të Drenasit po zhvillohej luftë e ashpër ndërmjet forcave të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe pushtuesve serbë, betejë kjo e njohur si Beteja e Grykës së Llapushnikut.

Në Betejën e Llapushnikut të zhvilluar me 8, 9 dhe 10 maj të vitit 1998 ranë 47 dëshmorë dhe 54 martirë.

Njësitet që i zhvilluan me heroizëm të pashoq luftimet në këtë betejë, ishin formacionet pëllumbi, çeliku dhe lumi, transmeton kp.

Lufta që është bërë në Betejën e Grykës së Llapushnikut për të kontrolluar këtë zonë, ka qenë më e rëndësishmja për Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës dhe ajo u bë pakalueshme për forcat serbe.

Kjo ngjarjeishte edhe fillimi i krijimit të zonave të lira të kontrolluara nga UÇK edhe në zona tjera të Kosovës si në Malishevë dhe Dukagjin. Kjo situatë e krijuar pas zënies së Grykës së Llapushnikut, ofroi mundësi shumë më të mira për komunikim, shtrirje, zhvillim, organizim e furnizim për të gjitha njësitet tjera të UÇK-së. Ishte koha kur masivizimi dhe mobilizimi i UÇK-së, arriti kulmin dhe rriti besimin e popullatës në njësitet e UÇK-së.

COMMENTS